Konference Evropa po brexitu

Co čeká Evropu a Evropskou Unii po odchodu Velké Británie z EU? Tzv. brexit odsouhlasili občané Spojeného královkonference_14ství loni v červnu, Británie tak bude opět nezávislou a suverénní zemí. Co z toho plyne pro Českou republiku? Má členství v Evropské unii smysl? Potřebuje Evropa významnější změnu? V pátek 31. března 2017 o tom na konferenci v Brně diskutovali místopředseda EFDD, europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach, europoslanec a předseda největší slovenské opoziční strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík, makroekonom Vladimír Pikora, politolog Josef Káles a zaplněný stál hotelu, kde se konference konala. Konference Evropa po Brexitu volně navázala na velmi úspěšnou stejnojmennou konferenci v listopadu 2016 v Praze.

 

Josef Káles: Průzkumy před referendem dávaly větší šance setrvání

Politolog a místopředseda Svobodných nejprve připomněl celý vývoj – jak v lednu 2013 Cameron slíbil referendum o EU, jak následně v květnu 2015 konzervativci vyhráli volby a slib dodrželi. Rozebral také kampaně, které začaly v dubnu a byly pro a proti setrvání. „Průzkumy jasně dávaly šance zastáncům setrvání,“ upozornil mj. J. Káles.

Celá prezentace J. Kálese na konferenci zde

 

Vladimír Pikora: Strašení o zkáze se nenaplňují

„Chci být s Brity, ne s Rumuny. To nejlepší z Evropy pustíme, a budeme mít univerzity v Bukurešti. Štve mě, že nikdo v EU nedokázal přesvědčit Brity, aby zůstali, ale naopak jim to špičky EU chtějí za trest osolit,“ zahájil svou velmi konference_37vydařenou prezentaci jeden z mediálně nejznámějších a nejcitovanějších ekonomů. Co ještě mj. řekl:

  • Kdysi dávno to byl klub bohatých, a teď z toho dělají klub chudých. Stáváme se průměrnou zemí (bez práce se odchodem bohatých posunujeme vzhůru), a to znamená, že teď my budeme dotovat ten východ.
  • Problém je, že se může ukázat, že žít mimo EU je lepší, než žít v EU – to by mohlo vyvolat dominový efekt.
  • Kdybych byl Brit, volil bych brexit, ale jako Čecha mě to mrzí, já chci s nimi být.
  • Čekal jsem, že z brexitu bude nějaká sebereflexe špiček EU – ale nic.
  • Hollande řekl „brexit bude Brity bolet“ – on potřebuje, aby se jim nedařilo, protože jinak by nastal dominový efekt.
  • Brexit nebude žádnou katastrofou; vývoz měli v posledních třech měsících. roku 2016 největší za 10 let – jak je to možné, když se měli mít hůř?

Celá prezentace V. Pikory na konferenci zde

 

Richard Sulík: Snažme se EU reformovat, ne ji zničit

Europoslanec a předseda největší slovenské opoziční strany Sloboda a Solidarita připomněl, že o brexitu rozhodlo 17 milionů lidí. Kritizoval přístup špiček EU k Británii a mj. zmínil: „Juncker oznámil, že EU bude pokutovat každého konference_53nepřijatého emigranta. To je jakoby říkal už vypadněte, ať si to tu můžeme socialisticky budovat. Je směšné vyhrožovat Británii – Fico řekl, že teď to musí Británie pocítit. To je, jako když jde blecha proti slonovi…“

Sulík ale nesouhlasí, aby Slovensko z EU vystoupilo, už i proto, že mají „ono nešťastné euro“. Přiznal, že tehdy byl pro a říkal „Vstupme do eurozóny, tam platí pravidla. Jenže, nebylo to šťastné rozhodnutí pro Slovensko. Ale vstoupení by nás poškodilo. Každopádně dnes bych tam už nevstoupil a radím to i České republice, ať nepřijímá euro.:

Posluchače zaujal také přirovnáním Slovenska k týrané manželce, které v ne úplně ideálním svazku zůstává, protože ji s manželem spojuje společný majetek: „Jen bych si přál, aby to bití mělo alespoň pravidla a řád“  a dodal: „EU se snažme reformovat, ne ji zničit – ona se zničí sama.“

 

Petr Mach: Týraným manželkám doporučuji raději odejít.

Europoslanec a předseda Svobodných navázal na R. Sulíka: „Nejzásadnější dnešní vzkaz je přirovnání Richarda Sulíka, že Slovensko je bitá manželka, která se bojí odejít, protože je svázaná s mužem autem a bytem. To mi přijde konference_59děsivé a radil bych každé bité ženě, aby když vidí, že není šance na změnu, tak ať radši odejde, i když to chvíli bude hodně těžké.“

Dále ještě mj. řekl:

  • Já jsem to Britům přál. Před lety jsem napsal knihu Jak vystoupit z EU – a najednou se to stalo!
  • V roce 1993 jsem byl ještě hodně mladý a nebyl jsem tehdy fanoušek rozdělení Československé federace. Ale cítil jsem, že přichází něco nového a že je naděje na něco lepšího.
  • Povodeň je vždycky nepříjemná, zničí dům a vezme s sebou nejrůznější harampádí, ale pak si dům znovu uklidíte, vymalujete a bude to ještě lepší než předtím. V tom je ta naděje brexitu. Proto mám radost, že tak Britové rozhodli.
  • Měli bychom v ČR sebrat odvahu k tomu kroku. EU je jiná, než když jsme do ní vstupovali. Dává smysl dát lidem šanci se vyjádřit, protože spousta dnes dospělých lidí tehdy neměla šanci hlasovat (na výzvu P. Macha, koho se to např. týká, se přihlásila většina hostů v sále).
  • Zákon o celostátním referendu byl schválený vládou, ale ještě ne sněmovnou. K vyhlášení referenda je třeba sehnat 200 tisíc podpisů. Zákon ale výslovně uvádí, že se nesmí hlasovat o vystoupení z EU. I tak je to pro nás cesta, jak se k referendu dostat, i když to přímo zákon zakazuje. Až zákon vstoupí v platnost, můžeme začít sbírat podpisy na vyhlášení referenda za to, aby se změnila právě tahle větička v zákoně.
  • Nechci, aby ČR byla dál tou bitou manželkou, nechci EU v té podobě, jako je teď. Naším cílem není destrukce EU, jen si prostě myslíme, že samostatné ČR by bylo lépe.
  • Jeden model je EU, druhá možnost je EFTA, ať už se bude jmenovat jakkoliv, prostě uskupení suverénních států, které mají spolu smlouvy, volný obchod, volné cestování…

 

Následovaly názory a dotazy z publika, na ten týkající se problematiky imigrantů Mach reagoval: „Vždycky říkám, že je tady 400 tisíc Slováků a nemám s nimi problém.“

konference_22Vedle sedící V. Pikora suše poznamenal: „No o jednom bych věděl“. Za hlasitého smíchu celého sálu se R. Sulík ujistil, že se mluví o Babišovi, čímž sál pobavil ještě víc.

Konference měla i další zábavné momenty, např. když P. Mach např. poznamenal: „Pan Sulík to těžko vysvětluje 10letému synovi. Mému synovi jsou čtyři měsíce, ale už jsem ho slyšel, jak říká něco jako EU ee, tak to vidí on.“ K názoru jeho syna se pak přiklonili i hosté z publika :-).

Záznam celé konference si pusťte zde (na začátku prosím omluvte výpadky zvuku)

konference_16

 

31. března 2017

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí
europoslance Petra Macha

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Lídr kandidátky SPD a Trikolory do Evropského parlamentu. Manžel, otec, učitel, ekonom