Nechceme zvyšovat daně, jak to dělá nynější vládní koalice

28.2. 2011Ing. Petr Mach, PhD24x

Před dvěma lety jste založil Stranu svobodných občanů. Co vás k tomuto kroku vedlo?

Zkrátka jsem nebyl schopen najít stranu, kterou bych mohl s čistým svědomím volit. Byl jsem dlouho loajálním voličem ODS, ale ta se proměnila tak, že jsem nenašel jediný důvod, proč jí dál dávat hlas. Proto jsme založili Stranu svobodných občanů.

Jak se Svobodní liší od nynějších vládních stran – ODS, TOP 09 a VV, které jsou označovány za pravicové nebo pravostředové strany?

Svobodní se ve svém programu liší od ODS, TOP 09, VV (ale stejně tak od ČSSD) prakticky ve všem. Svobodní chtějí vyrovnaný státní rozpočet, tato vláda pokračuje v zadlužování naší země tempem o 140 miliard ročně. Svobodní chtějí šetřit a rušit desítky zbytečných úřadů, tato vláda nezrušila ani jeden, naopak další zakládá. Svobodní nechtějí zvyšovat daně, jako to dělá nynější koalice, naopak navrhujeme zrušit řadu daní, které vychází dráž vybrat, než kolik peněz stát lidem z kapes vytáhne – namátkou daň silniční nebo daň z převodu nemovitosti. Svobodní odmítají politiku automatického souhlasení se vším, co přijde z Bruselu, zatímco čelní představitelé této vlády hlasovali pro Lisabonskou smlouvu, zvýhodňování solárních elektráren a biopaliv, zákazy žárovek. Svobodní stojí v přímé opozici proti těmto stranám a jejich politice neustále bujícího státního přerozdělování.

Vaše strana se v evropských a parlamentních volbách nepřiblížila 5% hranici. V čem vidíte příčinu?

Zákony v České republice zvýhodňují parlamentní strany, které si berou stamiliony korun z kapes daňových poplatníků a platí si za ně obrovské množství billboardů a letáků. Svobodní naproti tomu hospodaří s penězi svých členů a příznivců a čelí tak neférové konkurenci. Jsme navíc stále strana mladá, mnoho lidí politiku sleduje jen okrajově a nevědí, kdo Svobodní jsou a co hájí, i když by jim třeba náš program vyhovoval. Není ale důvod, aby nás cokoliv odradilo od našeho odhodlání, vytrváme. Neobávám se toho, že by v České republice nežilo 5 % voličů, kteří stejně jako Svobodní chtějí méně státního přerozdělování, méně dotací a daní a vyrovnané státní hospodaření.

Budou Svobodní kandidovat v krajských volbách? Přemýšlíte o koalici s jinou politickou stranou?

Svobodní určitě budou kandidovat v krajských volbách. Pochybuji, že by některé naše krajské sdružení chtělo utvářet koalice. S kým? Program Svobodných se tak liší od programu všech ostatních stran, že mě nenapadá koalice, která by dávala smysl. Mnozí naši kandidáti uspěli v nedávných obecních volbách, úspěch v krajských volbách je proto realistický cíl, který nás může zase o kus přiblížit k úspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny.

V současnosti je jedním z aktuálních témat důchodová reforma. Jak by měl podle vás vypadat důchodový systém?

Svobodní každé politické opatření poměřují tím, jestli zvýší nebo sníží svobodu člověka rozhodovat se o svém osudu. Tzv. reforma chystaná touto vládou, která má lidem snížit pojistné o 30 miliard, aby jim na zvýšené DPH sebrala 60 miliard, je výsměch a zvýšení míry státního přerozdělování, to není reforma k lepšímu. Svobodní jsou pro snížení pojistného, tak, aby se lidé sami rozhodli, jak se svými penězi naloží. Nesmí to být pouze volba mezi vysokými daněmi a úpisem spořit do fondů. Musí to být skutečné snížení daní a skutečná svoboda volby. Programem Svobodných je dát lidem možnost platit státu nižší sociální pojistné výměnou za nižší důchod. Bylo by na odpovědnosti každého, jestli by takovou možnost využil.

Zdroj: http://politika24.cz/politici/rozhovory/rozhovor-mach-nechceme-zvysovat-dane-jak-to-dela-nynejsi-vladni-koalice

Lídr kandidátky SPD a Trikolory do Evropského parlamentu. Manžel, otec, učitel, ekonom