Nové regulace ekonomiku nevyléčí

27.1. 2009Ing. Petr Mach, PhD22x

Německá vláda chce lidem přidávat tisíce eur na nová auta. (Člen ekonomické rady české vlády za firmu Škoda Auto Martin Jahn to chce i u nás.) Francouzský prezident Sarkozy – zřejmě inspirován běloruským prezidentem Lukašenkem – chce dotovat francouzské noviny (které za to nešetří chválou francouzského prezidenta a jeho strany).

Recese (vyvolaná vládními zásahy, jak jsem psal jinde) je masivně zneužívána k posílení vlivu politiků a nejsilnějších lobbyistických zájmů. Šmahem jsou zavrhávány nejen zásady nepokřivené volné soutěže na trhu, ale i evropská pravidla nedovolené vládní pomoci, a dokonce (ve Francii) i principy demokratické plurality.

Vládní zásahy nepomohou

Neexistuje přitom žádný specifický vládní lék jak překonat krizi. Kdyby totiž existoval takový zázračný lék – který sníží nezaměstnanost a zvýší hospodářský růst v době recese – pak by takový lék fungoval i v době nerecese. V době krize tedy pomůže jen taková politika, která pomůže ekonomice i v době normální.

Takovou politikou je jen omezení zbytečných regulací, neefektivních výdajů a snížení daní. Pokud je zvětšování regulací, zadlužování a zvyšování vládních výdajů škodlivé v době konjunktury, je škodlivé i v době recese. Jinými slovy, taková opatření mohou recesi jen prohloubit.

Neexistuje totiž důvod, proč by zvýšení vládních výdajů mělo být za normálních okolností škodlivé a v době krize prospěšné. Zvýšení vládních výdajů je vždy na úkor soukromých výdajů, a to ať již je zdrojem zvýšení daní nebo zvýšení státního dluhu. Stejně tak výhody pro jedny jsou vždy na úkor druhých. To je základ ekonomie, který nelze obelhat.

Snižme daně a omezme regulace nyní, protože je to akutnější než kdy jindy. Jestliže zavedeme např. dotace nákupu nové auta (abychom zmínili jeden z absurdních regulačních nápadů), znamená to, že stát skrze zvýšené daně či vládní výpůjčky omezí na druhé straně poptávku po všech ostatních věcech. Udrží tak možná zaměstnanost v automobilovém průmyslu, ale na úkor zaměstnanosti ve všech jiných odvětvích.

Nezavádějme socialismus

Mám proto tato doporučení pro českou vládu: Ať se nebojí kritizovat prezidenta Sarkozyho za jeho protidemokratické manýry. Není přeci možné odmítat setkávat se s Lukašenkem a současně se líbat se Sarkozym. Existuje vážná hrozba, že francouzské nápady budou posvěceny Evropskou komisí a přelijí se i do české legislativy. A nepřijímejme zbrkle, jen proto, že ekonomika roste pomaleji, šílené lobbyistické nápady a ad hoc úlevy a dotace tu pro jedny, tu pro druhé dobyvatele státních zvýhodnění.

Autor je výkonným ředitelem CEPu a zakládá Stranu svobodných občanů

Lídr kandidátky SPD a Trikolory do Evropského parlamentu. Manžel, otec, učitel, ekonom