P. Mach v Deníku: Změny bodového systému jsou šikanou řidičů

29.7. 2017Ing. Petr Mach, PhD40x

Pan Ťok (za ANO) se spíš než jako ministr dopravy chová jako nepřítel řidičů, a to není dobrý předpoklad pro tvorbu zákonů. Dobré není ani to, když se sazby bodů za přestupky opět mění a řidiči jsou tak uváděni do nejistoty.

Zvýšení bodových trestů za přestupky považuji za zbytečnou šikanu řidičů.Když pojedete přes 160 km/h na dálnici, kde se smí jen 130 km/h, vyfasujete podle návrhu hned čtyři body místo tří. Za tři takové přestupky máte přijít o řidičák. Máme přitom úseky dálnic, kde by jízda 160 km/h mimo špičku určitě nikoho neohrožovala. Stejně tak, když pojedete bez zapnutého pásu. Proč takto drasticky trestat někoho, kdo pojede bez pásu třeba pomalu a hlavně na vlastní riziko? Nepoužití blinkrů má být nově trestáno dvěma body (dosud bez bodu). Blinkr je důležitý, ale jsou situace, kdy jeho nepoužití nikoho neohrožuje.

Nové zavedení trestných bodů za neblikání povede k tomu, že mnozí řidiči, kteří si nejsou jistí pravidly, budou pro jistotu blikat i v situacích, kde se blikat nemá a budou na silnicích působit spíš zmatek.

Přísnější tresty za rychlost povedou k tomu, že se řidiči budou úzkostlivě soustředit na rychlost na úkor celkové bezpečnosti jízdy. Už dnes lidé zejména na výpadovkách z města sledují v obavách z trestů značky na okraji silnice a nejsou si jisti, jestli smí jet 70, nebo 80 anebo jen 50 km/h. Po zpřísnění trestů za rychlost se toto úzkostlivé sledování dopravních značek na úkor provozu před námi ještě prohloubí.
Změny v bodovém systému se mi jeví spíš jako fanatická snaha pomstít se řidičům jako skupině a jsem si jistý, že přibude lidí, kteří, aniž by byli nebezpečnými piráty silnic, v důsledku nevinného přestupku přijdou o živnost, o možnost jezdit do práce nebo vozit děti do školy.

Názor P. Macha vyšel v rubrice DUEL v Deníku zde.

29. července 2017

Kateřina Kašparová
mluvčí P. Macha
tel. 736 530 384
e-mail: kasparova@svobodni.cz

Lídr kandidátky SPD a Trikolory do Evropského parlamentu. Manžel, otec, učitel, ekonom