Petr Mach podpořil stávku živnostníků

Dnes v pravé poledne podpořil europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach v symbolické stávce živnostníků pana Diviše, který provozuje antikvariát v Praze 8. „EET je jen další krok k likvidaci soukromého podnikání u nás a je potřeba to co nejdřív zrušit! Pokud ale už někdo bohužel musel nainvestovat velké peníze do drahých systému, tak navrhujeme, aby to dál mohli dobrovolně používat a když budou takto dobrovolně posílat státu data, tak ať jim stát za to spočítá daňové přiznání a ušetří jim práci,“ řekl během stávky. Pusťte si reportáž tady.

web

Pro pana Diviše představuje EET značnou komplikaci: „Je to zbytečné papírování a jen další účetnictví navíc. I když už jsem jednou tržby evidoval, tak teď je vlastně eviduju dvakrát. Je to akorát další přístroj navíc, který se může rozbít, nemusí fungovat a která mě zdržuje při mojí opravdové práci.“ Za EET pokladnu do svého malého krámku dal přes 8 tisíc korun. Na další přístroj, který by mu umožnil přijímat i platbu kartami, mu už ale nezbylo. „Při malém obratu se mi to prostě nevyplatí zavádět.“ I tak bude trvat dlouhé týdny, než mu ten nesmyslný a zbytečný výdaj vůbec zaplati.

knihaPři prohlídce obchůdku se starými knížkami zaujala Petra Macha kniha ruských pohádek „O srdnatém střelci Andrejovi“ a když se do ní zběžně začetl a např. objevil pasáž o tom, jak „chtěl Andrej zastřelit holubičku“, rozhodl se radši svému synkovi koupit jiné knížky. Vydanou účtenku s tzv. FIK kódem (= fiskální identifikační kód) s díky odmítl… A před odchodem ještě vzkázal: „Děkujeme všem živnostníkům, kteří se dnešní stávkou rozhodli podpořit svobodu podnikání v ČR. My Svobodní jsme na vaší straně!“

ukazka

Do symbolické stávky se ve středu 1. března zapojilo na výzvu Svobodných několik stovek živnostníků po celé ČR. Protestovali tak proti elektronické evidenci tržeb, která statisícům poctivých lidí, kteří se snaží živit sebe i své rodiny, ztěžuje podnikání a nutí je k zbytečným výdajům navíc.

letak

1. března 2017

Text a foto:
Kateřina Kašparová
tisková mluvčí
europoslance Petra Macha

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Lídr kandidátky SPD a Trikolory do Evropského parlamentu. Manžel, otec, učitel, ekonom